Road map background illustration

Een stukje maatschappelijke betrokkenheid

Werken bij een woningcorporatie vind ik een persoonlijke verrijking

Henriëtte Swinkels werkt sinds september 2023 bij JOOST. Ze is er HR-medewerker, een vakgebied waar ze al 25 jaar ervaring in heeft. “Maar niet bij een organisatie die zich hard maakt voor de medemens”, vertelt ze. “Ik had er nooit bij stilgestaan dat de corporatiewereld daar bij uitstek elke dag mee bezig is. Dankzij de WOCO-campagne maak ik daar nu deel van uit. En daar ben ik erg gelukkig mee.”

Wat wil ik eigenlijk?

Even terug naar een jaar geleden, toen Henriëtte ondanks haar onbekendheid met woningcorporaties bij JOOST terecht kwam. “Ik werkte destijds al 25 jaar op HR-afdelingen van allerlei commerciële bedrijven. In het begin als medewerker, later ook als HR-adviseur. Op een bepaald moment kwam ik op het punt dat ik dacht: ‘wat wil ik eigenlijk? Ik ben 52 jaar, wil ik de komende jaren nog doen wat ik doe?’ Het antwoord was niet zomaar gegeven. “Ik heb daar best wel even over moeten nadenken.” Ze ontdekte dat ze diep in haar hart het meest blij wordt van praktische werkzaamheden en niet van met name advieswerk. Ook iets doen buiten ‘HR’ of de commerciële sector vond ze zeker een optie. “Dat bracht me in mijn zoektocht vanzelf bij andere branches.”

Road map illustration

Selecteren op gevoel

Hoe ze dan vond wat bij haar paste? “Dat deed ik op gevoel”, knikt Henriëtte. “Dat klinkt wat vaag, maar ik had zelf erg de behoefte om rond te kijken in de vijver van bedrijven en organisaties met een sociaal hart. Met maatschappelijke impact. Iets doen voor de medemens vind ik een prachtig ideaal, nu gaf ik mezelf de kans om daarnaar te zoeken.” Ze weet nog dat ze eerst ‘iets in de zorg’ in gedachten had. “Maar ik zag mezelf niet nog een jarenlange opleiding doen.” Via-via kwam ze in contact met een woningcorporatie, “precies in de periode dat ook de WOCO-campagne van start ging. Plots kreeg ik de wereld van de volkshuisvesting in het vizier. Daar werd ik heel enthousiast van. Mij indirect inzetten voor huurders was dat stukje maatschappelijke betrokkenheid en dat sociale hart dat ik zocht.”

Alles viel op z'n plek

Alsof het zo had moeten zijn, had JOOST op dat moment een openstaande HR-vacature. “JOOST zocht een HR-medewerker voor uitvoerende werkzaamheden. Het was alsof alles op zijn plek viel.” En zo werkt Henriëtte sinds 1 september 2023 bij JOOST. Met haar ervaring in HR wist ze zich de werkzaamheden snel eigen te maken “al leer ik nog elke dag bij”, lacht ze.

Op pad met collega's

Haar indruk van JOOST is na drie maanden tóp. “JOOST is een moderne werkgever die alles goed voor zijn personeel heeft geregeld. Verder heb ik fijne collega’s met hart voor hun werk en de huurders. Je merkt dat aan hoe ze over dingen praten, hoe ze onderwerpen benaderen. Zo verloopt ook het onderlinge contact. Ik voel dat ik hier mag zijn wie ik ben, ik krijg het vertrouwen om mijn werk op mijn manier te doen.” Andersom wil ze zoveel mogelijk over JOOST weten en van JOOST-collega’s leren. “Daarom ben ik tijdens mijn inwerkperiode regelmatig met ze op pad geweest. Meegegaan met de wijkbeheerder en wijkconsulent bijvoorbeeld. Dan zie je wat zij ‘buiten’ doen. Welke huizen allemaal van JOOST zijn, hoe wijken sociaal in elkaar zitten. En hoe belangrijk samenwerking is met instanties als de gemeente en de hulpverlening. Daar was ik voorheen allemaal niet van op de hoogte. Nu vind ik het razend interessant.”

Road map illustration

Persoonlijke verrijking in kennis en inzicht

Wat haar eigen werk betreft, kan ze al haar HR-expertise kwijt in haar takenpakket. Van het invoeren en optimaliseren van de benodigde personeelsdata in diverse systemen en het ondersteunen bij het werven van nieuwe JOOST-medewerkers tot het helpen van collega’s als ze een opleiding willen volgen. “Elke dag is weer leuk. Ik ben heel blij dat ik kan zeggen: ‘ik werk nu in de volkshuisvesting’. Het is een uitdagende branche waar ontzettend veel gaande is. Zo kijk ik nu met heel andere ogen naar het nieuws als het over het woningtekort of verduurzaming gaat. Of over sociale problemen in wijken en buurten. Mijn referentiekader is veel breder geworden en dat vind ik een verrijking voor mezelf. Combineer dat met een hele prettige werkomgeving en je snapt: ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn overstap naar JOOST.”