Dagje mee op pad met een onderhoudsmedewerker
Vakman bij de WOCO
Binnen vijf minuten leer je iemands levensverhaal kennen
Jij bent het gezicht van de woningcorporatie
Als vakman bij een woningcorporatie ben je het aanspreekpunt voor huurders wanneer er zich problemen voordoen in hun woning. Je stapt daadwerkelijk binnen bij huurders en ervaart zo wat het betekent om in een huis van de corporatie te wonen. Om een beter inzicht te krijgen in het werk van deze vakmannen, volgden we een ochtend lang Marco tijdens zijn dagelijkse werkzaamheden. "Binnen vijf minuten leer je iemands levensverhaal kennen."
Onze service wordt gewaardeerd
Grappend antwoordt de vrouw: "Dan heeft je collega dat de vorige keer niet goed gedaan."
Dit soort feedback is altijd welkom, en Marco is blij om te horen dat de service van de woningcorporatie wordt gewaardeerd. "Ze komen altijd snel en lossen de problemen op," voegt de vrouw eraan toe. Marco is hier natuurlijk tevreden mee. Als ze eenmaal buiten zijn, legt hij uit dat niet iedereen zo positief reageert. "Sommigen hebben hoge verwachtingen omdat ze huren, en denken dat we altijd beschikbaar zijn, dag en nacht. Gelukkig is dat maar een kleine minderheid. De meeste mensen zijn echt blij met onze hulp. Vooral in volkswijken kom ik graag." Terwijl hij terugloopt naar zijn bus, reflecteert Marco tevreden: "In feite ben ik mijn eigen baas: ik ga de hele dag vrijelijk op pad om mensen te helpen. Geweldig, toch?"
De werkdag begint stipt om acht uur 's ochtends
De vakmannen verzamelen zich bij het depot van de woningcorporatie, dat zich vlakbij het station van Roosendaal bevindt. Van hieruit vertrekken elke ochtend een aantal medewerkers om verschillende klussen uit te voeren bij huurders in de stad. Precies om acht uur rijden bussen volgeladen met gereedschap en reserveonderdelen uit. Deze bussen worden bestuurd door allround vakmannen, sommigen met een specialisatie in loodgieterswerk of timmerwerk.
De eerste taak van Marco Weezepoel die dag brengt hem naar de De Genestetlaan, waar een probleem is met een dakgoot. Voor dergelijke grotere klussen worden doorgaans twee vakmannen ingezet, en dus staat er al snel een collega voor de deur. Hier stuiten ze op een situatie die vaker voorkomt: de bewoner is thuis maar kan de vakmannen niet binnenlaten. Het is een ongelukkige situatie.
"Dit heeft je collega blijkbaar laatst niet goed geregeld," merkt Marco op. Helaas kunnen ze hun werk niet verrichten in deze situatie. Marco legt uit: "Huurders krijgen de dag ervoor te horen dat we langskomen. Soms is dat blijkbaar te kort dag voor hen om ons te ontvangen. Het heeft geen zin om erop aan te dringen. Ze kunnen altijd bellen om een nieuwe afspraak te maken." Zo vertrekken ze weer, op weg naar de Beneluxflat in het centrum. Daar heeft een oudere vrouw te maken met een lekkende kraan. "Alles is nat geworden," vertelt ze nadat ze hen vriendelijk heeft ontvangen. Marco ontdekt al snel dat de kraan niet goed was bevestigd.
Wij kunnen veel voor de bewoners betekenen
In de Helmersflat staat een iets grotere klus op het programma: het vervangen van twee kranen. De oudere vrouw die er woont, blijkt hier al 34 jaar te wonen. Marco merkt op dat een van de kranen is vervangen door een andere die hij niet gratis kan vervangen. "Ik weet niet of we die kraan ooit zelf hebben vervangen," zegt de vrouw. "Dat deed mijn man altijd, en hij is onlangs overleden. Dus kan ik het hem niet meer vragen."
Marco neemt de tijd om rustig naar haar verhaal te luisteren, want ze lijkt behoefte te hebben aan een gesprek; ze spreekt maar weinig mensen. Later zal Marco zeggen: "Als vakman ben je ook een beetje sociaal werker. Je weet niet hoeveel mensen eenzaam zijn in hun huizen. Alleen wij komen echt achter de voordeur. Dat brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee, waarvoor we regelmatig worden getraind. We hebben ook te maken met meer agressie dan vroeger. Ons werk is niet per se veranderd, maar de mensen wel. Ze zijn mondiger geworden, hebben hogere verwachtingen, terwijl wij minder tijd en middelen hebben om aan die verwachtingen te voldoen. Dat is jammer. We zijn het gezicht van de woningcorporatie, maar we stellen de regels niet op. Ik hoop altijd dat mensen dat begrijpen. Maar begrijp me niet verkeerd: ik vind dit werk geweldig en we kunnen veel bereiken."
Even een raampje openzetten
De volgende stop is de Telefoonstraat. Zelfs voor een ervaren chauffeur kan het soms lastig zijn om het juiste adres te vinden. De straat vinden ze snel, maar het specifieke adres vergt een beetje omwegen. De klacht betreft een vage geur in de keuken. Als loodgieter vermoedt Marco al waar dit naartoe gaat: "Loodgieters komen vaak op vieze plekken. Dat kan soms best een uitdaging zijn." Gelukkig valt het deze keer mee; de achterwand van een keukenkastje is beschimmeld door een eerdere lekkage. Dit kan eenvoudig worden opgelost door een bestelling te plaatsen voor vervanging, volgens Marco. De huurder is opgelucht, al was het vooral zijn vriendin die zich aan de geur ergerde. "Ik zet gewoon even een raam open."
Wil je een vakman zoals Marco eens in actie zien?
Een duidelijke verwachtingsmanagement is essentieel
Tussendoor keren de vakmannen regelmatig terug naar het depot om hun voorraad aan te vullen, een kopje koffie te drinken en te overleggen. Communicatie is van groot belang, omdat ze op één lijn moeten zitten als vertegenwoordigers van de woningcorporatie. Dit zorgt ervoor dat huurders duidelijkheid hebben over wat ze kunnen verwachten en de meeste mensen zo je heel dankbaar zijn.