Road map background illustration
Vooraanzicht van een rij flexwoningen.

Impact

Een duurzame woning maakt een enorm verschil voor bewoners

Klimaat neutraal wonen

Woningcorporaties beheren en onderhouden bijna 2 miljoen woningen in Nederland. In 2050 moet de hele woningvoorraad klimaat neutraal zijn. Maar het liefst natuurlijk nog veel eerder. Het verduurzamen van sociale huurwoningen brengt veel voordelen met zich mee voor huurders.

Om te beginnen leidt het direct tot lagere energierekeningen waardoor huurders besparen op hun maandelijkse uitgaven. Dit is vooral belangrijk voor mensen met beperkte financiële middelen, omdat energierekeningen een relatief groot deel van hun budget kunnen innemen.

Eric, financieel manager bij een WOCO: “Juist dit aspect begrijp ik als financiële professional ontzettend goed; investeren om te besparen. Het is een enorme uitdaging om dit snel, efficiënt en goed uit te voeren voor zoveel woningen. Maar de impact die daarmee gemaakt wordt is ook enorm.”

Wooncomfort verhogen

Daarnaast zorgt verduurzaming voor meer comfort in de woning. Door bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie en het vervangen van verouderde verwarmingssystemen wordt de temperatuur beter gereguleerd en wordt er minder vocht vastgehouden. Hierdoor ontstaat er een aangenamer binnenklimaat en wordt het wooncomfort verhoogd.

Eric: “Het uitgangspunt is dat iedereen een geschikte, betaalbare en duurzame woning verdient, in een prettige buurt. In alle opzichten is het voordelig voor huurders om te verduurzamen: lagere kosten, meer comfort en bijdragen aan een beter milieu. Een win-win situatie. Ik vind het ontzettend fijn dat ik daar mijn bijdrage aan kan leveren.”