Woonconsulent Sociaal Beheer & Participatie
Cootje creëert een duurzaam woonklimaat
Als woonconsulent sociaal beheer en participatie bij de WOCO houdt Cootje zich bezig met een breed scala aan taken. Van het organiseren van koffiemomenten met huurders tot het begeleiden van overlastzaken en bewoners mee krijgen in verduurzamingsprojecten. “Het werk is enorm veelzijdig,” vertelt Cootje, die bijna twee jaar bij de WOCO werkt. “We zorgen ervoor dat mensen prettig kunnen wonen en lossen problemen op, zoals overlast.”
Een bijzondere case: een levensveranderende verhuizing
Eén van de meest bijzondere cases waar Cootje aan heeft gewerkt: een oudere man werkte niet mee aan renovaties en leefde in ellendige omstandigheden. “Zijn dochter huurde bij ons en we wilden kijken of hij dichter bij haar kon komen wonen,” vertelt Cootje. “We boden hem een andere woning aan toen hij via Woonnet Haaglanden hierop reageerde. Op voorwaarde dat hij zou stoppen met verzamelen en alle kamers bewoonbaar hield. Ik kwam regelmatig langs om te kijken of hij ergens hulp bij nodig had, zodat ik dat voor hem in gang kon zetten. Uiteindelijk verhuisde hij naar een ouderen-complex waar hij helemaal opbloeide en weer echt ging leven.”
Van kinderopvang naar woningcorporatie
Cootje maakte de overstap naar de corporatiesector, na eerder in het management van een kinderopvang te hebben gewerkt. “Ik wilde graag iets sociaals blijven doen en mensen helpen om hun leven weer op de rit te krijgen,” vertelt ze.
Focus op kwetsbare doelgroepen
Met haar werkervaring wil Cootje zich nog meer richten op kwetsbare doelgroepen en ingewikkelde cases. “Ik wil graag bezig zijn met mensen die het lijken te hebben opgegeven en out-of-the-box denken om hen te helpen. Er is ruimte voor deze aanpak, waarbij ik verschillende ketenparters, zoals de politie en ggz bij elkaar aan tafel krijg om met passende oplossingen te komen. Die samenwerking vind ik echt het allerleukst,” legt ze uit.
Een hechte, niet-commerciële werkomgeving
De sfeer bij de WOCO is volgens Cootje fantastisch. “Het voelt als een grote familie waar iedereen elkaar respecteert en helpt. Het is geen commercieel bedrijf en dat merk je; het draait echt om de mensen. We trekken een bepaald type mens aan dat goed bij in ons team past en dat merk je. Iedereen is heel open en collegiaal. Ik wil bij de WOCO nooit meer weg,” zegt ze stralend.
Moeilijke keuzes voor het goede doel
Een van de meest inspirerende ervaringen van Cootje was het starten van een juridische procedure tegen iemand die overlast veroorzaakte vanwege multi problematiek en psychische klachten. “Je voelt je echt in tweestrijd omdat je weet dat die persoon er niets aan kan doen en niet de juiste hulp krijgt. Door vol te houden, hebben we ervoor gezorgd dat zij een nieuwe woning kreeg, met de voorwaarde dat ze hulp zou accepteren. Zodat zij en haar buren geholpen zijn.” vertelt ze.
Inzicht in de maatschappij
Het werk bij de WOCO heeft Cootje een nieuwe kijk op de maatschappij gegeven. “Ik heb gezien hoe kwetsbaar mensen kunnen zijn en dat het systeem niet altijd even goed werkt. Het werk van onze allround vakmannen is ook erg belangrijk. Zij komen bij onze huurders over de vloer om reparaties uit te voeren en kunnen signaleren of er iets mis is. ” zegt Cootje.
Ik denk graag out of the box om mensen te helpen die opgegeven lijken te zijn.
Positieve energie en blije kinderen
“Het werk geeft me zoveel positieve energie dat het niet eens als werken voelt,” zegt Cootje. “Mijn kinderen zijn blij dat ik dit werk doe, want ik kom altijd vrolijk thuis. Zelfs mensen die voor overlast zorgden, bedanken me uiteindelijk voor de fijne begeleiding.”